Kayıtlar

Haziran, 2021 tarihine ait yayınlar gösteriliyor

PATATES ÇANAĞINDA TAVUK

Resim
Malzemeler: Patatesler için; 3 adet patates 6 yemek kaşığı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı pul biber 1 tatlı kaşığı kekik İç harç için; 1 adet yeşil biber 1 adet kapya biber 500 gr tavuk fileto 1 adet kuru soğan 1 adet domates 1 diş sarımsak 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı pul biber 1 çay kaşığı nane 1 çay kaşığı karabiber Beşamel sos için; 1 yemek kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı un 1 su bardağı süt 1 çay kaşığı karabiber 1 çay kaşığı tuz Üzeri için; bir kase kaşar peyniri Yapılışı: 1. Öncelikle birbiri ile aynı olan patateslerimizin kabuğunu soyuyoruz ( dilerseniz soymayabilirsiniz) ortadan ikiye eşit şekilde kesiyoruz. 2. Kestiğimiz patateslerin içlerini tatlı kaşığı yardımıyla fazla derine inmeden oyuyoruz daha sonra zeytinyağı kekik ve pul biberden oluşan karışımımızı sürüyoruz. 3. Önceden ısıtılmış 200°C fırında 20 dakika kadar pişmeye bırakıyoruz. 4. Sebzelerimizi küçük küçük doğruyoruz ayrı bir tavaya 5 yemek kaşığı yağ ekleyip önce soğanları pembeleşin

DOMATES ÇORBASI

Resim
 Mayhoş tadıyla sofranıza renk katacak içinizi ısıtacak nefis çorba tarifi sizlerle. Malzemeler: 5 adet domates 2 su bardağı süt 4 su bardağı su 1 tatlı kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı tuz 2 yemek kaşığı sıvı yağı 1 yemek kaşığı tereyağı 2 tepeleme yemek kaşığı un 1 yemek kaşığı domates salçası Yapılışı: 1. Öncelikle tereyağını tencerede eritelim, üzerine unu ekleyip kavuralım. 2. Kavurduktan sonra içerisine salçayı ekleyelim kavurmaya devam edelim. 3. Rendelenmiş domateslerimizi ekleyelim ve 5 dakika kadar pişirelim. 4. Daha sonra suyunu ekleyip kaynayana kadar karıştıralım. 5. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 15 dakika pişirmeye devam edelim. 6. Ardından tuzu ve karabiberini atalım. 7. Sütümüzü ilave edip 2 dakika kadar kaynatalım. 8. Ocağın altını kapatıp çorbamızı blender ile çırpalım. Afiyet olsun ☺️

PATATESLİ GÜL BÖREĞİ

Resim
  Fazla söze gerek yok bu börek bir başka! Her çeşitten börek varda bu böreğin tadı da hafifliği de eşsiz. Ben bir börek sever olarak garanti veriyorum sizde çok seveceksiniz. Tavşan kanı çayınızın  yanına eşlik edecek sıcacık çıtır çıtır börek yemeye ne dersiniz?   Umuyorum ki hayır demezsiniz:) Öyleyse görünüşüyle iştahımızı kabartan bu nefis tarifin yapımına başlayalım.              Malzemeler: 5 adet yufka Sosu için; 1 su bardağı yoğurt  1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı soda İç harcı için; 5 adet patates 2 orta boy kuru soğan 1 yemek kaşığı domates salçası 4 yemek kaşığı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı pul biber  1 çay kaşığı karabiber Üzeri için; sıvı yağ Yapılışı: 1. Öncelikle patatesleri düdüklü tencerede 15 dakika haşlayalım. Haşlanan patatesleri kaba alıp ezelim içerisine tuz, karabiber ve pul biberi ilave edelim. 2. Tavada yağı ve ince doğranmış soğanlarımızı pembeleşinceye kadar kavuralım. 3. İçerisine domates salçasını ekleyip kavuralım. 4. Ardından hazırlamış

KAHVE ÇEKİRDEĞİ KURABİYE

Resim
Görünümü ile iştah kabartan, kahvenin yanına en çok yakışan, kıyır kıyır ağızda dağılan oldukça lezzetli ve kolayca hazırlanabilir bu kurabiyeyi çok seveceksiniz.  Hazırsak hadi tarife geçelim:) Malzemeler: 175 gr oda ısıdında tereyağı veya margarin 1 su bardağı pudra şekeri 1 adet yumurta 3.5 su bardağı un 3 yemek kaşığı kakao 2 yemek kaşığı neskafe ( 2 yemek kaşığı sıcak suda eritilmiş) 1 paket kabartma tozu 1 paket şekerli vanilin Yapılışı: 1. İlk olarak kabımıza tereyağı veya margarini , pudra şekeri, yumurta, kahve ve kakaoyu karıştırıp yoğuralım. 2. Üzerine un, kabartma tozu ve vanilya ekleyerek yoğurmaya devam edelim. 3. Kıvam alıncayadek yoğuralım. 4. Kıvam alan hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak oval şekil verelim. 5. Aralıklı olacak şekilde tepsiye dizip üzerine bıçak veya kürdan yardımıyla çizikler atalım. 6. Önceden ısıtılmış 180° fırında 20 dakika kadar pişirelim. Afiyet olsun ☺️

TAHİNLİ PEKMEZLİ KEK

Resim
Sıcacık çayın yanında süngersi dokusuyla tadı bir harika tahinli pekmezli kek yemeye ne dersiniz?  İşte tarifi ☺️ Malzemeler: 4 adet yumurta 1.5 su bardağı toz şeker 1 su bardağı süt 1 su bardağı sıvı yağ 3 su bardağı un 1 paket şekerli vanilin 2 paket kabartma tozu 1/2 su bardağı tahin 1/2 su bardağı üzüm pekmezi 1/2 su bardağı ince dövülmüş ceviz Üzeri için: 2 yemek kaşığı tahin 3 yemek kaşığı pekmez 1 yemek kaşığı süt 1 avuç orta dövülmüş ceviz Yapılışı: 1. İlk olarak mikser kabımıza 4 adet yumurtayı ekleyelim ve köpürene kadar çırpalım. 2. Üzerine 1.5 su bardağı toz şekeri ekleyerek kıvamlaşıncaya kadar çırpmaya devam edelim. 3. Ardından 1 su bardağı sıvı yağı ve sütü ekleyerek çırpalım. 4. Üzerine 3 su bardağı unu, kabartma tozunu ve vanilyayı eleyerek ekleyelim kaşık yardımıyla alt üst ederek karıştıralım. 5. Karıştırdığımız kek harcının 4'te üçünü yağlamış olduğumuz kek kalıbına dökelim. 6. Kalan kek harcımızın içerisine tahin, pekmez ve cevizi ekleyip

MEYHANE PİLAVI

Resim
Pirinçten daha sağlıklı olması ile bilinen her yemeğin yanına yakışan nefis lezzet meyhane pilavının tarifi sizlerle☺️ Malzemeler: 2 su bardağı pilavlık bulgur 3 su bardağı sıcak su 2 adet domates 2 adet biber 1 adet kapya biber 1 adet orta boy soğan 1.5  tatlı kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı salça 1 yemek kaşığı tereyağı 5 yemek kaşığı sıvı yağ Yapılışı: 1. Soğan, biberler ve domatesler(kabuğu soyulmuş) yemeklik şekilde doğranır. 2. Soğan ve sıvı yağ tencereye alınır hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. 3. Üzerine doğramış olduğumuz biberler eklenir ölene kadar kavrulur. 4. Kavrulmuş olan biberlerin üzerine bir tatlı kaşığı salça ve doğranmış domatesler eklenir bir tur karıştırılır baharatlar eklenir. 5. Domatesler hafif kavrulduktan sonra üzerine  2 su bardağı pilavlık bulgur eklenir 3 dakika karıştırarak kavrulur bir yemek kaşığı  tereyağı eklenir ve kavurmaya devam edilir. 6.  Ardından  3 su bardağı sıcak su eklenir bir tur karıştırılır tencerenin kapağı kapatılır.

YAYLA ÇORBASI

Resim
 Merhaba arkadaşlar damak tadınıza uyacak yazın soğuk kışın sıcak içilen nane ferahlığı eşliğinde içinde çeşitli tahıllarla  bol şifa kaynağı enfes bir lezzet olan yayla çorbası yapıyoruz. Anadolu'nun göz bebeği olan bu çorba genellikle pirinç ile yapılırken İç Anadolu bölgesi yarma kullanmaktadır. Bizde bugün İç Anadolu'nun damak tadına göre yapacağız.  Malzemeler:   1 su bardağı haşlanmış yarma 3.5 su bardağı yoğurt 1 çay bardağı haşlanmış mercimek veya nohut 1 adet yumurta 2 yemek kaşığı un 2 yemek kaşığı sıvı yağ  2 tatlı kaşığı tuz 2 tatlı kaşığı kuru nane 4.5 su bardağı kaynar su Yapılışı:  1. Öncesinde 1 su bardağı haşlanmış yarmayı tencereye koyalım. 2. Üzerine 1 yumurta kıralım ve çırpalım, unu ve tuzu ilave edelim. 3. Yoğurdu ekleyip çırpmaya devam edelim. 4. Daha sonra 4.5 su bardağı kaynar suyu çırpılarak yavaşça ekleyelim.  5. Ocağın altını açıp kaynayana kadar karıştıralım (kesilmemesi için). kaynadıktan sonra karıştırma bırakılır. 6. Yarım saat pişmesini bekleyel

ÇİKOLATALI SUFFLE

Resim
 Akışkan kıvamıyla sizi mest edecek bu lezzete kim hayır diyebilir? Malzemeler: 1 su bardağı süt 3 yumurta (akı ve sarısı ayrılmış) 2 yemek kaşığı şeker 1 tutam tuz 1.5 yemek kaşığı un 2 yemek kaşığı tereyağı 200 gr bitter çikolata   Yapılışı: 1. Sütümüzü tencereye alalım ısıtalım, üzerine çikolatalarımızı ekleyelim eritelim. 2. Ayrı bir sos tavasında tereyağını eritelim, üzerine unumuzu ekleyelim, biraz kavuralım. 3. Eriyen çikolatamızın içine boşaltıp karıştıralım. 4. Akından ayırmış olduğumuz yumurta sarılarını ve şekeri üzerine ekleyelim, karıştırmaya devam edelim. 5. Çikolatalı harcımızı soğumaya bırakalım. 6. Yumurta akını ve tuzu ayrı bir kapta mikser yardımıyla köpükleşecek şekilde çırpalım. 7. Çikolata harcının içerisine azar azar ekleyerek spatula yardımıyla yavaşça alt üst şekilde karıştıralım. 8. Suffle kapılarımızı tereyağ ile yağlayalım üzerine kakao gezdirelim ve yedirelim. 9. Hazırlamış olduğumuz çikolatalı suffleyi kaplara ekleyelim ( bir parmak boşluk kalacak şekilde)

ELMALI KURABİYE

Resim
 Kurabiye tariflerinin vazgeçilmezi, çay saatlerimizde yiyebileceğimiz, ağızda dağılan kıvamıyla kıyır kıyır, lezzeti de yemeside şahane  elmalı kurabiye tarifi sizlerle :) Malzemeler: 3.5 su bardağı un 175 gr oda ısısında  tereyağı veya margarin 2 yemek kaşığı yoğurt 1 adet yumurta 1 paket kabartma tozu 1 kahve fincanı pudra şekeri İç harcı için;  3 orta boy elma rendesi 1 çay bardağı toz şeker 1 tatlı kaşığı tarçın Yapılışı: 1. Öncelikle iç harcı için rendelenen elma ve şeker tavaya alınır orta ateşte suyunu salıp çekinceye  kadar pişirilir. 2. Piştikten sonra içerisine tarçın eklenir soğumaya bırakılır. 3. Ayrı bir kabın içerisine hamur malzemeleri yavaş un ilavesiyle birlikte ele yapışmayacak bir kıvamda yoğurulur. 4. Yoğurulan hamur 5 bezeye ayrılır. 5. Her beze altı üstü hafif unlanarak tatlı tabağı büyüklüğünde açılır. 6. 8 parça olacak şekilde önce dörde, her bir parça da 2'ye bölünür. 7. Geniş kısımlarına 1 tatlı kaşığı yardımıyla elma harcı koyularak, sigara böreği sarar

ZERDEÇALLI MERCİMEK ÇORBASI

Resim
 Sofranıza renk katacak tadı damağınızda iz bırakacak leziz zerdeçallı mercimek çorbası tarifini veriyoruz.   Malzemeler: 1 su bardağı kırımızı mercimek 6 su bardağı sıcak su 1 adet kuru  soğan 2 yemek kaşığı un 1 çay kaşığı zerdeçal 1.5 tatlı kaşığı tuz 1 su bardağı süt 1 yumurta sarısı Yarım limon  4 yemek kaşığı sıvı yağ Yapılışı: 1. Soğanlar ince şekilde doğranır ve sıvı yağ ile  tencereye alınır pembeleşinceye kadar kavrulur. 2. Üzerine 2 yemek kaşığı un eklenir kavrulmaya devam edilir. 3. Ardından yıkayıp süzdürdüğümüz mercimek eklenir 3 dakika kavrulur. 4. Kavrulmuş olan mercimeğin üzerine 6 su bardağı sıcak su eklenir ve yarım limon bütün halinde içine bırakılır tencerenin kapağı kapatılır. 5. Mercimekler yumuşayıp dağılıncaya kadar pişirilir. 6. Piştikten sonra içerisindeki limon sıktırarak alınır. 7. Ardından zerdeçal ve tuzu ekleyip blenderdan geçirilir. 8. Terbiyesi için ayrı bir kapta yumurta sarısı süt ile çırpılır kaynamış olan çorbaya yavaş yavaş eklenir. 9. 1- 2 dakika

ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI

Resim
  Zeytinyağlıların baş tacı, lezzetiyle gönüllerde taht kurmuş, hafifliği ile sıcak yaz günleri için biçilmiş kaftan. Herkesin damak tadına göre dokunuşlar yaptığı ama asla zirveden düşmeyen bir lezzet. Yapımıyla sizi zorlamayacak zeytinyağlı biber dolmasını canınız istediği her vakit yiyebilirsiniz çünkü onun vakti saati yok! :) E haklı olarak fazla söze gerekte yok. Dilerseniz tarife geçelim.                                                                                   Malzemeler: 11 adet küçük boy dolmalık yeşil biber Kaynamış su Zeytinyağı 1 su bardağı pirinç 2 adet orta boy kuru soğan 1 tatlı kaşığı kuru nane 1 tatlı kaşığı pul biber 1.5 tatlı kaşığı tuz 1 çay kaşığı karabiber 1 tatlı kaşığı kuru dereotu 1 tatlı kaşığı kuru maydanoz  Yapılışı: 1. 4 yemek kaşığı zeytinyağı ve  ince doğranmış soğanları  kabımıza alalım. 2. İçerisine sıcak suda yıkayıp süzdürdüğümüz pirincimizi ekleyelim. 3. Ardından tuz, karabiber, pul biber, dereotu, maydanoz ve naneyi ekleyip karıştıralım. 4.

DANA KUŞBAŞILI ALİNAZİK

Resim
 Gaziantep yöresinin mutfağından bizlere kadar gelen en sevilen yöresel yemeklerden biridir. Alinazik kebabı aslen patlıcan ve  kıyma ile yapılır  ancak günümüzde  etli Alinazik yapılışı oldukça tercih edilir. Yörelere göre yapılışında farklılık gösteren bu yemeğin tarifinde biz  dana kuşbaşı kullanacağız kuzu eti sevmeyenler için  bu tarif tamda size göre.  Hadi birlikte Alinazik yapımına geçelim. Malzemeler: 4 adet büyük boy patlıcan 5-6 yemek kaşığı sıvı yağ 500 gr dana kuşbaşı 1.5 tatlı kaşığı tuz 1 tatlı kaşığı pul biber Yarım tatlı kaşığı karabiber 2 su bardağı süzme yoğurt 1 diş sarımsak Yapılışı: 1. Öncelikle patlıcanlarımızı  ocak ateşinde közlüyoruz. 2. Közlenen patlıcanların kabuklarını soyup küp küp doğruyoruz. 3. Tavamıza sıvı yağ ekleyip hafif kızdırdıktan sonra kuşbaşıları ekleyip  kavuruyoruz. 4. Etlerimiz suyunu salıp çektikten sonra tuzunu, pul biberini ve karabiberini ekliyoruz. 5. Bir tur daha kavurduktan sonra ocağımızın  altını kapatıyoruz. 6. Doğramış olduğumuz p

YOZGAT GİLİĞİ (BULGUR KÖFTESİ)

Resim
 Yozgat yöresine ait  bu köfte bir harika. Bulgur köftesi olup namı diğer gilik diye bilinen bu köfte sunumunda oldukça çeşitlilik gösterir. Yeyipte tadına bakanların çok beğendiğindendir ki türlü şekillerde tüketilir.  Köfte ister sıkmaçlar halinde çiğ tüketilir ister gilik şeklinde közde pişirilir veya yağda kızartılır. Ve birde topalak aşı dediğimiz leziz yemeği de bizlere sunar. Sizlerinde her şekilde tüketmesini kesinlikle tavsiye ederim inanın pişman olmazsınız:). Hadi birlikte Gilik yapımına geçelim.. Malzemeler: 500 gr tavuk göğsü 2 adet orta boy kuru soğan 6 çorba kasesi çekilmiş bulgur  Tuz  Karabiber Pul biber Reyhan Yapılışı: 1. İlk olarak tavuk göğsünü ve soğanları iri küpler halinde doğrayalım. 2. Ardından içerisine bulgurdan bir miktar ekleyelim karıştıralım. 3. İster rondo isterseniz de kıyma çekme makinası kullanarak bir tur çektirelim. 4. Çektirdiğimiz harca kalan bulgurumuzu ekleyelim ve tekrar çektirelim. 5. İçerisine tuz, karabiber, pul biber ve reyhanı ekleyip yoğ

ÇİĞLİ BAT

Resim
Merhaba arkadaşlar. Bu sıcak yaz günlerinde içimizi serinletecek, kaşık kaşık yiyebileceğimiz yoğurtlu bol yeşillikli bat tarifimiz sizlerle.  Malzemeler: 3 su bardağı ince bulgur(düğ) 4 su bardağı kaynar su 1 demet dereotu 1 demet yeşil soğan 1 demet maydanoz 1 su bardağı süt 4 su bardağı yoğurt Tuz  Pul biber Yapılışı: 1. İlk olarak ince bulgurumuzun şişmesi(yumuşaması) için kabın içerisine alıp üzerine kaynar suyu ekleyelim. 2. Daha sonra maydanoz, dereotu ve yeşil soğanı ince ince doğrayalım. 3. Şişen ince bulgurumuzun içerisine doğramış olduğumuz yeşillikleri ekleyelim ardından üzerine süt ve yoğurdu ekleyip karıştıralım. 4. Tuz ve pul biberini ekleyelim. Afiyet olsun☺️